,

Maison & Objet 2018 har utsett årets designer!

Varje år tilldelar det världsberömda Maison et Objet Paris Årets Designer för att fira ett av de mest fantastiska namnen inom design och inredning. Den här gången beslutade Maison et Objet 2018 att hedra den danska designern Cecilie Manz. 

I januari 2018 har Maison et Objet Paris valt att fira den danska talangen och designern Cecilie Manz. Cecilie minns tillbaka till när hon som barn alltid längtade att få följa med till hennes föräldrar keramikstudio för att sänka händerna i leran … Efter att ha erhållit sitt examensbevis i form- och möbeldesign från Konsthögskolan 1997 flyttade Cecilie Manz till Finland för att vidareutbilda sig vid konst- och designhögskolan i Helsingfors.I motsats till andra danska designers är det balansen behåller mellan civilisationen och naturen som är avgörande för hennes kreativa process. På samma sätt som hennes livsstil och relationer med familjemedlemmar bidrar till att driva sin inspiration. Men det är inte fören nu som hon vågar erkänna att ceremonin för Kronprinsparets kulturpris som hon vann 2014, presenterats av prinsen och prinsessan i Danmark, var en av de största händelserna i hennes karriär. En karriär som sträcker sig över tjugo år och som med tiden har utvecklats och förfinats vilket gjort henne till den stora profilen hon är idag inom skandinavisk design.

Cecilie Manz har arbetat med en mängd olika projekt som soffkast, en minibar för en Wallpaper *-utställning, en serie träfåtöljer, en samling matbord och stolar för Fritz Hansen, glasvaser och flera modeller av bärbara högtalare för B & O Play – det mer prisvärda varumärket som nyligen lanserats av Danes Bang & Olufsen, som hon har samarbetat med sedan 2014.

Trots sin smak för att experimentera med nya material och utforska originalfunktionerna, är processen oundviklig när hon sätter sig ner på hennes ritbord. Varje ny design börjar med otaliga skisser och modeller och en nära dialog och samarbete med tillverkaren. Ett besök på produktionslinjen kan förfina resultatet och matcha de tekniker som används i varje enskild fabrik.

Den skandinaviska looken är mer än en stil, försvarar hon, vilket för ofta är förvrängt enligt hennes mening. Cecilie menar att designen “bör återspegla den faktiska livsstilen i dessa länder”. I sitt arbete uppnås detta ofta genom subtilt spel på gråtoner i samband med ljusare färger. Färg är ett grundläggande element i hennes kreativa process och hon utvecklar alltid en specifik palett i de tidigaste stadierna i varje projekt, eftersom det är ett sätt att hävda produktens identitet. Hennes skandinaviska arv blir också tydligt i hennes ansträngningar att avlägsna något överflödigt element, med fokus på det väsentliga, omedvetet om att hennes oändliga strävan efter rena linjer skapar nya utmaningar varje gång.

Hösten 2018 kommer Cecilie Manz att genomföra nya projekt liksom komma tillbaka till tidigare arbeten. Hon experimenterar ständigt i sin studio och presenterar de senaste resultaten av hennes arbete på Maison et Objet i januari 2018. Utställningen kommer att presentera befintliga produkter och nya mönster som visas i en varm och hemtrevlig atmosfär – det underliggande temat som definierar varje en av hennes skapelser.

Text och foto: Best design projects 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *