, ,

En perfekt grå nyans

När vi besöker bostäder och kontor runt om i Sverige så är det tydligt att den gråa färgen är omåttligt populär. Vi har länge haft vita väggar i alla rum, och även om det fortfarande tillhör det allra vanligaste, så börjar vi våga testa mer färg. Man kan tycka att en mjuk och enkel övergång från vitt borde vara den gråa paletten. Men så enkelt är det faktiskt inte.


Många förälskar sig i en nyans av grått men blivit desto mer besvikna när kulörten väl har förflyttat sig från färgprovet till väggarna. Från att ha varit en mjuk krämig ljusgrå kulör i färgaffären kan det lätt upplevas som lila eller grönt hemma. Om du går och funderar på att måla om väggarna hemma till en grå nyans så finns det några saker du bör tänka på först. Här nedan är en checklista;

1. Ta fram mobilens kompass och läs av vilket väderstreck det är i rummet som ska målas.
2. Analysera vilka färger som är dominerande i rummet. Är de varma eller kalla?
3. Vilken färg har socklar och lister? Är de målade i en kall vit nyans eller är de mer smutsvita och drar lite åt det gula hållet?

När du har svarat på dessa tre frågor så har du lite bättre koll på hur färgen kommer att upplevas.

1. Ett rum med norrläge återger färger som lite mer blåa och därför kan kalla gråa färger upplevas som blåa eller lila. Gå efter en grå färg med lite gult pigment. Motsvarande händer med rum i söderläge. Här kan man välja en neutral grå färg eller en nyans som är lite kallare för att balansera upp det varma.

2 och 3. Om du har tagit med dig färgprov så testa att lägga dem mot olika bakgrundsfärger och se hur ögat uppfattar färgen annorlunda. Vilka färger som bryter av mot väggen påverkar helt hur väggfärgen kommer att upplevas. Benvita socklar med varmt pigment kan upplevas som gula med en allt för kall grå väggfärg exempelvis.

4. Välj ut några olika gråa kulörer och köp med färgprover hem för att testa hur de ser ut i verkligheten. Och måla inte små fyrkanter – väggarna ska ändå målas över sen och det är ingen risk att färgen kommer lysa igenom. Så ta ut svängarna ordentligt och måla stora rutor så du lättare kan anta det slutgiltiga resultatet. Måla två lager.

Sist men inte minst; ha kul och testa dig fram. Om man inte är så van vid färg så brukar man fega ut lite när det väl är dags att välja nyans – mitt råd är därför att våga gå ett snäpp mörkare än planerat.

Lycka till!

5 Kommentarer
 1. Annelie
  Annelie says:

  Hade ingen aning om att vädersträck kunde påverka hemmet. Superbra tips!! Jag och min man ska titta på färgprover i veckan och nu ska bli beställa hem prover också. Nu lutar det åt Alcro men Nordsjö har också fina färger tycker jag. Ha en fin vecka 🙂

  Svara
  • Homestories.se
   Homestories.se says:

   Hej Annelie,
   Tack – vad kul att göra. Vi håller med, både Alcro och Nordsjös färger är toppen. Lycka till!

   Svara
 2. Maria
  Maria says:

  Hej! Tack för en bra inlägg. Jag är helt såld på grå nyanser och tycker att den grå färgen på den bifogade bilden är superfin! Jag skulkw gärna vilja veta vilken nyans det är eller vilken färgkod den har? Vet ni det?

  Tack på förhand!

  Svara
  • Johanna
   Johanna says:

   Hej Maria!
   Vad kul att du gillar färgen från detta projekt. Färgen heter Silverpil och kommer från Alcro. Glöm inte att testa hemma genom att måla en stor kvadrat mitt på väggen och titta på hur färgen ser ut både i dagsljus och kvällsljus. Lycka till!
   / Johanna

   Svara
 3. Marie
  Marie says:

  Hej,
  Vi har redan gjort misstaget, köpt kakel, kaklat och ser nu att det drar åt blått. Hur dämpar vi detta i valet av bänkskiva? Vilken färg kan dra ner den blå tonen?
  /Marie

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *